18 lipca 2019 r. - Coca‑Cola HBC – jeden z największych rozlewców produktów Coca‑Cola na świecie – planuje w przyszłym roku wprowadzić Costa Coffee na co najmniej 10 z 28 rynków, na których prowadzi działalność, m.in.: w Polsce, Bułgarii, Grecji, Rumunii, Rosji, Szwajcarii i na Węgrzech. Jest to odpowiedź firmy na zróżnicowane potrzeby klientów i konsumentów w różnych kanałach sprzedaży, spójna z wizją Coca‑Cola HBC, by jako lider rynku napojów bezalkoholowych, oferować produkty na każdą okazję i na każdą porę dnia.

- Ta niezwykła zmiana pozwoli nam zbudować dodatkową wartość dla biznesu naszych klientów i naszej firmy – powiedział dyrektor generalny Coca‑Cola HBC Zoran Bogdanovic. - Dodanie do naszego portfolio nowej, tak silnej marki jaką jest Costa Coffee, poszerzy wachlarz okazji, w których konsumenci będą mogli wybierać nasze produkty, pozwoli nam być  partnerem dla naszych klientów we wszystkich kanałach sprzedaży oraz pozwoli jeszcze lepiej odpowiadać na oczekiwania naszych konsumentów, poprzez dostarczanie im napojów na każdą porę dnia. Nasza solidna infrastruktura produkcyjna, procesy i możliwości w kategorii kawy pozwalają nam od razu przystąpić do realizacji tych niezwykłych planów.

W kategorii napojów, kawa jest jedną z najbardziej dochodowych i najszybciej rosnących, pod względem przychodów i zysków. Na wszystkich 28 rynkach, na których działa Coca‑Cola HBC, kategoria ta ma wartość  wielu miliardów dolarów i prognozuje się, że będzie rosła średnio o 4% rocznie.

Firma The Coca‑Cola Company nabyła Costa Coffee w styczniu 2019 r. i przyspieszyła rozwój tego biznesu, koncentrując się na sprzedaży produktów marki kawowej przez automaty i w formie napojów gotowych do spożycia. Costa Coffee jest wiodącym producentem kawy w Wielkiej Brytanii, a także ma mocną reprezentację w Europie, Azji i w Regionie Pacyfiku, na Bliskim Wschodzie oraz w Afryce.

- Bardzo się cieszymy ze  współpracy z Coca‑Cola HBC, dzięki której będziemy mogli dotrzeć z naszą znakomitą kawą do jeszcze większej liczby konsumentów - powiedziała Jennifer Mann, prezes Global Ventures w The Coca‑Cola Company. - Ta współpraca jest kolejnym przykładem tego, jak Costa Coffee pomaga Coca‑Cola stać się liderem rynku napojów bezalkoholowych.

- Poszerzenie portfolio napojów Coca‑Cola HBC o produkty Costa Coffee to kolejny, bardzo ważny krok na drodze rozwoju Coca‑Cola HBC w tej części Europy. Rynek kawy w Polsce rozwija się bardzo dynamicznie i ma olbrzymi potencjał, ponieważ Polacy coraz chętniej spożywają kawę poza domem. Jest to trzeci największy rynek dla Costa Coffee, gdzie sieć posiada ponad 150 kawiarni. Już w czerwcu tego roku, dzięki współpracy Coca‑Cola z Costa Coffee, do sprzedaży trafiły u nas nowe produkty gotowe do spożycia, które, oprócz kawiarni, będą dostępne w ok. 650 punktach sieci Lagardere (m.in. Imedio, Relay, 1 Minute). A to dopiero początek naszej drogi w segmencie kawy – przyznaje Jaak Mikkel, dyrektor generalny Coca‑Cola HBC Polska i Kraje Bałtyckie.

O Coca‑Cola HBC

Coca‑Cola HBC to dynamicznie rozwijająca się firma sektora FMCG I strategiczny partner The Coca‑Cola Company, której roczna wielkość sprzedaży przekracza 2 miliardy skrzynek produktów. Coca‑Cola HBC ma szeroki zasięg geograficzny poprzez obecność w 28 krajach, które obsługują łącznie ponad 600 milionów ludzi. Coca‑Cola HBC oferuje szeroką gamę głównie bezalkoholowych napojów gotowych do spożycia w kategoriach napojów gazowanych, soków, wody, napojów izotonicznych, napojów energetyzujących, herbat oraz kaw. Coca‑Cola HBC jest zaangażowana w promowanie zrównoważonego rozwoju, tworząc wartość dodaną dla swojej działalności i dla społeczeństwa. Dotyczy to zarówno oferowania produktów, które odpowiadają na potrzeby konsumentów, tworzenia otwartego i zróżnicowanego środowiska pracy oraz prowadzenia działalności w sposób odpowiedzialny, mając na uwadze ochronę środowiska oraz wkład w rozwoju społeczno-gospodarczy lokalnych społeczności. Coca‑Cola HBC jest liderem rankingów, które oceniają firmy pod kątem strategicznego zarządzania kwestiami ekonomicznymi, środowiskowymi i społecznymi, takich jak: Dow Jones Sustainability Indices, CDP, MSCI ESG i FTSE4Good. Coca‑Cola HBC jest notowana jest na giełdzie w Londynie (London Stock Exchange) oraz  w Atenach. Więcej informacji na: http://www.coca-colahellenic.com.

O The Coca‑Cola Company

The Coca‑Cola Company to firma zajmująca się produkcją napojów na każda okazję, oferująca ponad 500 marek w ponad 200 krajach. Oprócz marki Coca‑Cola, jej portfolio obejmuje również produkty: AdeZ, Ayataka, Costa, Dasani, Del Valle, Fanta, Georgia, Gold Peak, Honest, innocent, Minute Maid, Powerade, Simply, smartwater, Sprite, wodę witaminizowaną oraz ZICO. Stale zmieniamy nasze portfolio, począwszy od ograniczenia zawartości cukru w ​​naszych napojach po wprowadzanie innowacyjnych produktów na rynek. Pracujemy również nad zmniejszeniem naszego wpływu na środowisko poprzez odzyskiwanie wody i promowanie recyklingu. Razem z naszymi partnerami, rozlewającymi nasze napoje, zatrudniamy łącznie ponad 700 000 osób, zwiększając możliwości rozwoju ekonomicznego lokalnym społecznościom na całym świecie. Dowiedz się więcej na Coca‑Cola Journey na www.coca-colacompany.com i śledź nas na naszych profilach na: Twitter, Instagram, Facebook i LinkedIn

Kontakt:

Katarzyna Borucka